Sport

Jongeren op gezond gewicht

Sinds 1 augustus 2014 is de Utrechtse Heuvelrug een zogeheten JOGG gemeente, waarbij JOGG staat voor Jongeren op Gezond Gewicht. Wat behelst het project en is onze jeugd al op gezond gewicht? Ik schreef erover in de Stichtse Courant.

De nota ‘Vitale Dorpen’ van de Utrechtse Heuvelrug windt er geen doekjes om. Een daling van het percentage kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar met overgewicht van 14 naar 12 procent, zo staat er in grote letters bovenaan de lijst van doelstellingen voor de jaren 2014-2017. Wilco Willemse schudt zijn hoofd als hem gevraagd wordt of dat doel gehaald gaat worden. “Ik heb meteen tegen de gemeente gezegd dat dit niet realistisch is. Een afname van twee procent zonder de ontwikkeling van overgewicht in de afgelopen jaren te kennen, dat zijn loze woorden”, licht hij toe.

Willemse is officieel dé JOGG regisseur van de Utrechtse Heuvelrug maar hij blijkt niet onverdeeld gelukkig met deze titel, vertelt hij in de vergaderkamer van de Doornse Kampwegkerk. “Jongeren op Gezond Gewicht. Eerlijk gezegd gebruik ik de naam amper, ik vind hem ook slecht gekozen. Alsof het alleen draait om het gewicht van het kind en alsof daar maar twee opties in zijn: een gezond gewicht of een ongezond gewicht. Dat is veel te zwart-wit gedacht”, legt hij uit.

Lees verder in de Stichtse Courant

Benieuwd naar de cijfers van uw school? U vindt ze hier: overzicht-overgewicht-bij-jongeren-in-de-gemeente-utrechtse-heuvelrug-juli-2015