TV

Sportlab Sedoc

Ook aan serie 3 van Sportlab Sedoc mocht ik mijn steentje bijdragen  

Ik was wederom als wetenschapsredacteur actief bij de serie van vier afleveringen met dit keer de centrale vraag wanneer we weer een iconisch prestatie van een Nederlander (m/v) in de sport konden verwelkomen en hoe wetenschappelijke kennis hieraan bij kan dragen. In iedere aflevering werd één voor ons land historische sportprestatie eruit gelicht: de Wimbledonoverwinning van Richard Krajickek, Olympisch goud op de 100 meter sprint van Fanny Blankers-Koen, de Touroverwinning van Joop Zoetemelk, en het Olympisch goud van Pieter van den Hoogenband op de 100 meter vrij zwemmen. 

 

Naast de research die ik voor het programma deed, mocht ik in het Sportlab uitleg geven over verschillende onderwerpen, zoals het stuitgedrag van een tennisbal op gras, hoe het tennisracket zich in de loop der jaren ontwikkeld heeft, de historie van de 100 meter sprint, hoe de reactietijd vanuit het startblok in de atletiek bepaald wordt en de vraag wat de Tour de France nu zwaarder maakt dan de Vuelta of de Giro. 

Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4

 

 

 

 

 

 

In 2021 was ik voor Sportlab Sedoc te bewonderen op televisie

Ik was als wetenschapsredacteur actief bij tweede serie van Sportlab Sedoc, een programma over sport, innovatie en wetenschap dat in mei 2021 werd uitgezonden op NPO2. In een serie van vier afleveringen stond de vraag centraal hoe wetenschappelijke kennis bij kon dragen aan 'gouden' sportprestaties op de Olympische Spelen in Tokio. In elke aflevering werd hiervoor één Nederlandse potentiële medaillewinnaar onder de loep genomen: wielrenster Annemiek van Vleuten, surfer Kiran Badloe, atlete Dafne Schippers en para-triatleet Jetze Plat.

Naast de research die ik voor het programma deed, mocht ik in het Sportlab uitleg geven over verschillende onderwerpen, zoals de tijdritfiets van Van Vleuten, het voordeel van de lichaamsbouw van Badloe, de schoenen van Schippers en de handbike van Plat.

Aflevering 1
Aflevering 2
Aflevering 3
Aflevering 4