Boek

Het maakbare uur

Op 26 februari 2019 kwam mijn boek 'Het maakbare uur' uit.

Op de achterflap:

Het verbreken van het werelduurrecord is een prestigieuze prestatie in de wielersport. Het record staat op naam van voormalig Tour de France-winnaar Bradley Wiggins met een afstand van 54,526 kilometer. Voor hem hadden grote renners als Fausto Coppi, Eddy Merckx en Miguel Indurain het record in handen. Opmerkelijk was het daarom dat de Nederlandse amateur Dion Beukeboom in 2018 een poging ondernam. Het idee hiervoor kwam niet zozeer van de renner zelf maar van zijn coach die uitgerekend had dat Beukeboom de ideale atleet was om het magische uur te verbeteren.

Het riep bij journalist Jurgen van Teeffelen de vraag op in hoeverre de wetenschap de moderne wielersport dicteert en of een wielerprestatie als het werelduurrecord geregisseerd kan worden. Op zoek naar het antwoord verbleef Van Teeffelen een jaar lang in het spoor van Team Beukeboom en verdiepte zich in de kennis over windtunnels, vermogens en mentale strategieën.

Ondertitel: een zoektocht naar de ultieme wielerprestatie

'Gewoon lomp hard trappen': wielrennen lijkt zo eenvoudig. Maar na het lezen van het boek weet je wel beter. Aerodynamica, vermogens, spierfysiologie, pijn, vermoeidheid, talentontwikkeling, voeding, trainingsleer, hoogtestage, psychologie, strategie, innovatie en technologie; het zijn allemaal onderwerpen die ik uitdiep. Uiteraard is er ruim aandacht voor de roemruchte historie van het werelduurrecord met zijn prachtige verhalen.

Voor het boek interviewde ik Thomas Dekker (oud-renner), Bert Blocken (hoogleraar aerodynamica TUE), Ron Couwenhoven (oud-wielerjournalist), Martijn Veltkamp ('wielerpsycholoog'), Guido Vroemen (inspanningsfysioloog), Marije Elferink-Gemser (universitair docent talentherkenning RUG), Jos Geijsel (topsportfysioloog),  Rogier Hoorn (sportpsycholoog), Jeroen Rietvelt (fysiek trainer), Bart Roelands (hoogleraar menselijke fysiologie VUB), Lars Vierbergen (voedingsdeskundige), Nico van Yperen (hoogleraar sportpsychologie RUG), Peter Zijerveld (talentcoach KNWU) en Stephan van der Zwaard (bewegingswetenschapper).

'Het maakbare uur' is in de boekwinkel en online te koop

 

In de media

 

Voor de Cassette podcast sprak ik met Benjamin de Bruijn over het werelduurrecord en de voorbereiding van Beukeboom.

Met Beukeboom was ik te gast bij Langs de Lijn en omstreken.

 

Procycling besprak 'Het maakbare uur' in de seizoengids 2019.

Wielrenblad deed dat ook.

Bicycling bracht een voorpublicatie in hun eerste nummer van 2019.

SportknowhowXL interviewde me, net als de Stichtse Courant.

 

Michiel de Hoog schreef een hele uitgebreide recensie voor de Correspondent.

Een kortere recensie verscheen in Het (Belgische) Nieuwsblad en NewScientist.

Nog meer recensies zijn te lezen op ThrillZone, de Utrechtse Sportkrant, Renzo Verwers blog en Het is Koers.

Recensie Wielrenblad