Sport

Is handbal écht een wereldwijde sport?

De internationale handbal federatie timmert hard aan de weg. Sinds 2000 heeft de federatie 63 nationale bonden als nieuw lid mogen verwelkomen; dit jaar sloten Jamaica, Fiji en Oost-Timor bij de handbalfamilie aan. Onderzoek doet echter vermoeden dat niet in al deze landen handbal een sport is. Ik schreef erover op SportknowhowXL.

De WK handbal zijn in volle gang. Eerder in het toernooi maakten de Nederlandse vrouwen korte metten met de ‘handbaldwergen’ China en Kameroen. Het laat zien dat het internationale handbal nog steeds gedomineerd wordt door een beperkt aantal ‘grote’ landen, ondanks de mondialisering die de internationale handbal federatie IHF sinds het begin van deze eeuw tentoonspreidt. Want maar liefst 63 nieuwe landen sloten zich sinds 2000 bij de IHF aan. De teller staat inmiddels op 207 leden.

Maar volgens de Deense onderzoeksjournalist Jeppe Laursen Brock bestaan er gerede twijfels of in alle 207 landen wel gehandbald wordt. Samen met zijn collega’s van de Deense krant Politiken dook Laursen Brock twee jaar geleden in de aanloop van het WK handbal in zijn geboorteland in de cijfers. Wat bleek? Slechts 84 landen waren te vinden op de internationale ranglijst en 113 federaties hadden geen functionerende website of een profiel op Facebook. Van 102 federaties was het gissen of ze wel een nationale competitie of toernooi hadden en van 76 federaties was het onduidelijk of ze een bondsbureau of iets soortgelijks hadden vanwege het ontbreken van een adres.

Lees verder op SportknowhowXL