Podcast

Hardlopen bij borstkanker: de missie van Miranda Boonstra

In 2012 kwam Miranda Boonstra acht seconden op de Marathon Rotterdam tekort om aan de Olympische Spelen in Londen mee te mogen doen, maar met een totaal van 16 Nederlandse titels op haar palmares mag ze zeker trots op haar atletiekcarrière zijn. Tegenwoordig zet Boonstra haar passie voor het hardlopen ook in voor vrouwen met borstkanker.

Boonstra kwam op dit idee toen haar zus met de diagnose borstkanker werd geconfronteerd en daar steeds vermoeider van werd. Toen werd vooral gedacht dat kankerpatiënten het rustig aan moesten doen en sporten meer kwaad dan goed zou doen. Maar Boonstra, die fysiotherapie en bewegingswetenschappen studeerde, vond dat stilzitten geen goed idee en bedacht een hardloopprogramma voor haar zus. Het pakte goed uit, haar zus werd fitter en sterker en gezamenlijk liepen de gezusters Boonstra in 2017 de Zevenheuvelenloop uit.

Toen Boonstra meer en meer wetenschappelijke studies zag verschijnen die een gunstig effect van bewegen voor kankerpatiënten rapporteerden, besloot ze om meer vrouwen met borstkanker in Nederland aan het hardlopen te krijgen, een initiatief dat ze RCVRY RUN (Recovery Run) noemde. Inmiddels is ze gestart met het opleiden van RCVRY RUN trainers in het hele land, die op een verantwoorde manier vrouwen met (borst)kanker middels een beweegprogramma kunnen begeleiden. De boodschap daarbij is dat bewegen en sport tijdens kanker een onderdeel moet zijn van het behandeltraject: een actieve patiënt kan immers de chemokuren beter verdragen, is fitter, heeft een betere slaapkwaliteit, en zal na de behandelingen sneller herstellen en eerder kunnen participeren in de maatschappij.

Luister hier naar de 17e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.