Sport

Zes tips om compact spelen jouw wapen te maken!

Wimbledon 2010: Mahut en Isner spelen een marathonpartij. (By Tim Schofield [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons)
Tennis je? En doe je mee aan de komende voorjaarscompetitie? Dan zul je voor het eerst in aanraking komen met ‘compact spelen’. De KNLTB geeft deze competitie de thuisspelende vereniging namelijk de keus om teams volledige wedstrijden te laten spelen of om over te gaan op compact spelen. Omdat ik wilde weten wat de gevolgen van compact spelen op het tennisspel zijn én hoe je hier als competitiespeler het beste mee om kunt gaan, sprak ik met een sportpsycholoog en een tennisstatisticus en schreef het volgende achtergrondartikel.

Hieronder heb ik wat informatie voor je uit het artikel gelicht en geef zes tips die ervoor zorgen dat je goed voorbereid op de baan staat. Doe er je voordeel mee!

Wat is compact spelen?

Bij compact spelen veranderen er twee dingen aan de telling:

  1. Bij deuce wordt een beslissend punt gespeeld, waarbij de ontvanger bepaalt vanaf welke kant de serveerder opslaat (m.u.v. de gemengd dubbel waar de man op de man serveert en de vrouw op de vrouw);
  2. Bij 1-1 in sets wordt een wedstrijdtiebreak tot de 10 (met 2 punten verschil) gespeeld.

Deze aanpassingen zorgen ervoor dat de wedstrijden korter zullen duren én dat er meer spannende en belangrijke punten komen. Een nadeel misschien voor de fysiek fittere tennisser maar een voordeel voor de mentaal fitte speler!

De tips

  1. Maak je niet kwaad over de veranderde telling. Dat werkt alleen maar averechts. Bovendien zal je tegenstander een positieve vibe krijgen als hij ziet dat jij je aan het ergeren bent. En mocht één van je teamgenoten moeite hebben met de veranderingen? Jij kunt ze helpen!
  2. Zie in plaats daarvan juist de charme van compact spelen én haal er je voordeel uit. Heb je bijvoorbeeld een goede service? Dan hoef jij je op deuce niet druk te maken wanneer jij mag opslaan. Heb je een favoriete kant om te retourneren? Dan kies je die als jij de ontvangende partij bent.
  3. Train op compact spelen en op belangrijke punten. Bouw tijdens een training een beslissend punt in op onverwachte momenten. Spreek bijvoorbeeld tijdens een trainingspartijtje af dat jij en je trainingsmaatje ieder 3 keer een beslissend punt mogen inzetten, ook al is dat bij 15-15.
  4. Pas je spel niet aan bij een beslissend punt op deuce of tijdens een wedstrijdtiebreak. Onderzoek laat zien dat absolute toppers zich onderscheiden van de mindere goden doordat ze élk punt op dezelfde manier benaderen. Ga dus niet voorzichtiger serveren of minder diep slaan bij een belangrijk punt. Misschien dat je in het begin van een wedstrijd het gevoel hebt dat het je punten oplevert maar op termijn gaat je spel er nadeel van ondervinden.
  5. Bepaal voor de wedstrijd al welke kant je gaat kiezen als je bij deuce ontvangt. Jij weet het beste wat jouw kwaliteiten zijn en waar je kracht ligt, daar heb je de tegenstander niet voor nodig. Mocht je de eerste keer je return niet goed slaan, ga dan niet meteen wisselen. Je tegenstander zal daar meteen positieve kracht uit putten en zien dat je twijfelt. Mocht tijdens de wedstrijd blijken dat de tegenstander écht aan de andere kant slechter serveert, dan kun je overwegen om voor die kant te gaan. Maar neem de tijd daarvoor.
  6. Ga niet analyseren tijdens de wedstrijd en hou je vast aan je plan. Tennis en goede analyse gaan slecht samen. Concentreer je bij het inspelen op jezelf en niet zozeer op je tegenstander, ook al ken je hem niet. Mocht je je tegenstander wél kennen van een eerdere wedstrijd of ooit hebben zien spelen, dan is het natuurlijk prima om dat mee te nemen in je strijdplan.

Een succesvolle competitie toegewenst!

Mocht je meer willen weten over de ins en outs van compact spelen? Of waar die rare telling bij tennis vandaan komt en hoeveel tijd er nu écht getennist wordt tijdens een wedstrijd? Lees dan mijn artikel op Blendle. Het kost je 69 cent; als het tegenvalt, kun je je geld terug krijgen.