Voetbal

Vrouwenvoetbal in de regio

Het Nederlandse vrouwenvoetbal zit in de lift. Terwijl de Oranje Leeuwinnen de zilveren medaille behaalden bij de WK in Frankrijk, ziet de KNVB het aantal vrouwelijke leden aanhoudend stijgen. Hoe verloopt de opmars van het vrouwenvoetbal in de provincie Utrecht? Ik schreef erover in de Utrechtse Sportkrant.

De KNVB mag zich gelukkig prijzen met de toegenomen aantrekkingskracht die voetbal op meisjes en vrouwen in ons land uitoefent. Zonder hen zou het ledenaantal van de voetbalbond er de laatste jaren namelijk niet zo stabiel uit hebben gezien dan nu het geval is. In het seizoen 2017-2018 telde de KNVB 1.209.193 leden, een lichte daling van -0,69% ten opzichte van een seizoen eerder. Terwijl het aantal mannelijke leden met ruim 12 duizend afnam, meldden zich meer dan vierduizend meisjes en vrouwen als nieuw lid aan.

Het betekent een groei van het aantal vrouwelijke leden met 2,8% naar een recordaantal van 158.353. Daarmee is de voetbalbond nog niet de sportbond met de meeste vrouwelijke leden, zoals manager Vrouwenvoetbal van de KNVB Kirsten van de Ven trots in de media suggereerde (de tennisbond telde in 2017 bijvoorbeeld nog ruim 260 duizend vrouwelijke leden), maar wél als het om teamsporten gaat: er zijn momenteel meer meisjes en vrouwen die voetballen dan dat er op hockey zitten.

Lees verder in de Utrechtse Sportkrant