Sporten in de natuur is extra gezond. Aan groen geen gebrek in de Utrechtse Heuvelrug, maar hoe bevorder je sport in de natuur zonder dat die daar onder te lijden heeft? Stichting Green Race denkt het antwoord te hebben. Ik schreef erover in de Stichtse Courant.
Dat bewegen gezond is, is geen verrassing. En dat een wandeling in de natuur goed doet, is dat ook niet. Maar dat de natuur het gezonde effect van sporten ook nog eens kan versterken, dat is een opvatting die sinds kort door wetenschappelijk onderzoek bevestigd wordt. Een uurtje bewegen in het groen levert meer op dan een uurtje in de sportschool, zogezegd. De sporter voelt zich beter en hij kan meer aan: het lijkt minder moeite te kosten om te bewegen in een bos, heideveld of duingebied.
“In het geval van sporten en natuur maakt één plus één drie”, beaamt Doornaar Marco Glastra. Hij is een van de initiatiefnemers van de Stichting Green Race die dit jaar gestalte kreeg. Het doel: meer mensen op een actieve manier van de natuur in de regio laten genieten. Het middel: sportieve evenementen organiseren en ondersteunen. Eerder deze maand was dat de Devil’s Trail waar vanuit het Doornse Gat zo’n duizend hardlopers de bospaden van de Heuvelrug op werden gestuurd. Afgelopen zondag verkenden tijdens de eerste Green Race oriënteringsloop 120 mensen met kaart en kompas de Soester Duinen.
Beweegnorm
We bewegen almaar minder en zitten steeds meer. Maar de laatste cijfers van de Gezondheidsmonitor suggereren dat de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug nog grotendeels weten te ontsnappen aan de landelijke trend naar een inactief en passief bestaan. 68 procent van de volwassenen voldeed in 2016 aan de Beweegnorm (tegenover 63 procent in heel Nederland). Maar Glastra ziet dat anders: bijna 1 op de 3 inwoners sport te weinig. “Die groep willen we ook in beweging krijgen. We richten ons overigens niet alleen op de lokale bevolking; juist ook de mensen die in de stad wonen, willen we naar de natuur lokken.”
Laagdrempeligheid staat voorop bij de evenementen van Green Race. Glastra: “Bij ons gaat een kleine groep voor de ereplaatsen maar we hopen dat de grootste groep voordeel haalt uit preventie, genieten en bewustzijn.” Bewustzijn? “Jazeker, het zou mooi zijn als een Green Race evenement de sporter bewuster maakt van de rol van de natuur in de keuzes die hij maakt. Dat hij de volgende keer toch even nadenkt voordat hij het vliegtuig naar zijn vakantiebestemming neemt.”
Natuurbeheer
Meer mensen van de natuur laten genieten is uiteraard een prima uitgangspunt maar de natuur mag er niet onder te lijden hebben. Daar wordt uitdrukkelijk voor gewaakt, verklaart Glastra. “Sowieso gaan we voor relatief kleinschalige activiteiten en stellen we waar nodig een limiet aan het aantal deelnemers. Vòòr elk evenement hebben we grondig overleg met landgoedeigenaren over de geschikte stukken om mensen door heen te laten gaan. We doneren daarbij een kwart van het inschrijfgeld aan een natuurorganisatie die dat bedrag dan kan gebruiken voor natuurbeheer. En die minimale CO2-belasting, die op de website van Green Race vermeld staat, hoe wordt die bewerkstelligd? Glastra: “We proberen rekening te houden met het transport van de deelnemers. In Soest was de start op loopafstand van het station. Ook bieden we de deelnemers tijdens en na een evenement eten en drinken uit de streek aan. Na de Devil’s Trail bijvoorbeeld een lokaal biertje of appelsapje, geen AA dus.” De vraag waarom tijdens de Devil’s Trail het Doornse Gat helemaal vol met geparkeerde auto’s stond, hoort Glastra lachend aan. “Dat klopt, dat was logistiek een stuk lastiger. De Devil’s Trail werd al voor de vierde keer op die plek georganiseerd, daar konden we niks aan veranderen. We hopen daar nog een slag te slaan, we hebben in ieder geval een lijntje met de NS lopen.”
Gouden formule
Want Green Race wil niet alleen nieuwe sportevenementen op de kaart zetten, de stichting hoopt een concept te ontwikkelen waar organisaties die hun activiteiten groen en duurzaam willen maken, van kunnen profiteren. “Denk aan het regelen van vergunningen”, licht Glastra toe. “Of het cateren van soep en broodjes tijdens een mountainbiketocht. Wij kunnen adviseren hoe dat op de meest milieuvriendelijke manier kan. Over een tijd zullen wij hiervoor de gouden formule in handen hebben.”
Het volgende evenement laat nog op zich wachten. Maar er zijn vergevorderde plannen voor een groene triatlon en marathon, en een samenwerking met de Henschotermeer Games en de Pyramide Trail in Austerlitz, vertelt Glastra. “Op termijn hopen we elke maand een evenement te hebben. Maar ik kijk vooral uit naar 2018: dan worden de natuur van de Utrechtse Heuvelrug en Gooi en Vechtstreek met elkaar verbonden en hebben we één groot natuurgebied. Dat gaan we vieren. Met een estafetteloop van de ene kant naar de andere.”