Sport

Van nature gek van tennis

Driebergse Dewi Dijkman staat aan begin van profcarrière in vrouwentennis

img_3527

Het 18-jarige Driebergse tennistalent Dewi Dijkman heeft een succesvolle zomer achter de rug. In juni behaalde ze het havo-diploma waardoor ze zich volledig kon richten op haar tenniscarrière. Vervolgens sleepte ze haar eerste punten op de vrouwenwereldranglijst in de wacht. Binnenkort reist ze af naar Tunesië en Egypte om toernooien te spelen.

“Ik wil het gevoel hebben dat ik er alles aan gedaan heb. Ik ga het proberen want ik weet dat ik mogelijkheden heb. Nu pas gaat het echt beginnen.” Zelfverzekerd spreekt Dewi Dijkman haar woorden uit. De 18-jarige Driebergse is aangeschoven in het clubhuis van Manger Cats, de tennisclub waar het allemaal begon toen ze op haar 5e lid werd. Dertien jaar later staat Dijkman aan het begin van haar profcarrière.

Dijkman neemt een slokje van de thee die voor haar op de stamtafel staat. Haar donkerblonde lange haren heeft ze in een paardenstaart geknoopt en ze is lichtjes opgemaakt. Haar helderblauwe ogen stralen energiek, een glimlach is nooit ver weg. De tijd dat Richard Krajicek de vrouwen in het tennisprofcircuit ‘vette, luie varkens’ noemde, ligt ver achter ons.

Wie haar website (www.dewidijkman.com) bekijkt, snapt dat Dijkman de ‘tennisbabes’ Ana Ivanovic en Maria Sjarapova als haar favoriete tennissters noemt. ‘Tennis-crazy by nature’ is haar motto en ze weet hoe ze zich als jonge prof moet profileren. “Professionele website, sociale media. Het hoort er tegenwoordig bij. Niet alleen voor de trouwe supporters –familie en vrienden-, maar zeker ook voor de sponsoren.”

Geld bij 

Dijkman is blij met de steun van racketfabrikant Yonex Benelux en van installatiebedrijf Totaal Techniek Groep, want bij een beginnend proftennisster moet er vooral nog geld bij. Dijkman reist begin november eerst naar Tunesië en vervolgens naar Egypte om toernooien te spelen. “Ik ga met drie andere meiden waarmee ik train. Dat scheelt in de hotelkosten. En de kosten voor de coach die meegaat.” Dijkman maakte ruim een jaar geleden de overstap van tennisschool RTT in Amersfoort naar het tennisinstituut T.I.K. in Den Haag, waar ze traint onder de leiding van Gerard van Hellemondt in samenwerking met oud-Davis Cup en –Fed Cup coach Fred Hemmes. De afgelopen zes weken reisde de Driebergse dagelijks met de trein heen en weer naar Den Haag. Dijkman: “Om 8 uur ’s ochtends zat ik in de trein en was om 7 uur ’s avonds weer thuis. Het was een opbouwperiode voor de toernooien in de winter. Ik zie het graag als een opleiding maar een studenten OV-kaart krijg ik helaas niet. Kost me toch weer € 500,- per maand.”

In de opbouwperiode werkte Dijkman veel aan haar fysieke gestel. “Ik ben relatief klein -1.71 meter- en geen powergirl zoals Serena Williams. Ik heb deze periode veel kracht- en snelheidstraining gedaan. Als ik thuis kwam, was ik vaak kapot en ging heel vroeg naar bed. Maar al snel merkte ik dat ik meer kilo’s kon tillen en snellere tijden bij het hardlopen haalde.” Deze progressie geeft Dijkman vertrouwen voor de komende toernooien, zegt ze met een glimlach.

Een powertennisster zal ze nooit worden. Haar kracht zit in haar mentaliteit. Dijkman: “Ik wil niet verliezen, ik wil altijd winnen. Dat heb ik altijd gehad. Met spelletjes, ik wilde altijd van mijn twee jaar oudere zus winnen. Toen zij kon fietsen, moest ik dat ook kunnen.” En in haar discipline. “Ik ben serieus bezig. Vriendinnen gaan uit en hebben feestjes. Jammer dan, ik heb voor tennis gekozen.”

Onvermijdelijk

Sinds juni is Dijkman fulltime tennisster. Het was onvermijdelijk, vertelt ze. “Nadat ik hier op Manger Cats mijn eerste lessen bij Marius van de Heg kreeg, werd ik een jaar later geselecteerd voor de trainingen van de tennisbond. Ik ging toernooien spelen, won veel en zat al snel bij de top 3 van Nederland in mijn leeftijdsgroep.” Dijkman zag veel talentvolle spelertjes afhaken maar zij bleef doorgaan. Ze koos voor het Comenius college in Hilversum, een Topsport Talentschool, en besloot het examen voor de havo over twee jaren uit te smeren. “Het laatste schooljaar hoefde ik alleen op maandag en dinsdag naar school omdat ik nog maar in drie vakken examen deed. De andere dagen ging ik naar Den Haag en Amersfoort om te trainen. Nu heb ik mijn diploma op zak en kan ik me eindelijk richten op mijn tenniscarrière.”

De toegenomen tennisarbeid wierp haar vruchten af want deze zomer sprokkelde de Driebergse haar eerste punten op de wereldranglijst van het vrouwentennis binnen. Net boven de 1000 staat Dijkman momenteel, met een totaal aan prijzengeld van bijna $ 1500,-. Dijkman: “Het begin was moeilijk. Ik moest me eerst kwalificeren voor de toernooien en vervolgens de eerste rondes zien door te komen.” Maar ze staat te trappelen voor de volgende stap, de top 500, en haar uiteindelijke ambitie: “top 100 en meedoen aan de Grand Slams”.

Voor de afsluitende foto gooit Dijkman haar haren los en poseert alsof ze dagelijks niet anders doet. Nauwkeurig checkt ze de afdrukken. “Prima”, zegt ze uiteindelijk, “die mogen mijn volgers wel zien.”