VoetbalWetenschap

Rubberkorrels op kunstgras: geen discussie in Amerika?

kunstgrasSinds Zembla’s uitzending houden de rubberkorrels van gemalen autoband de gemoederen in ons land bezig. De gezondheidsrisico’s blijken onvoldoende onderzocht. Maar hoe zit dit in de Verenigde Staten, de bakermat van het kunstgras? Worden de mogelijke gevaren daar gewoon voor lief genomen? Ik zocht het uit en schreef dit achtergrondverhaal voor Scientias.nl. 

8 oktober 2014. In een exclusive report bericht ‘NBC News Investigations’ over het kunstgras waar zoveel Amerikaanse kinderen op sporten. Aan het begin van de uitzending komt voetbalcoach Amy Griffin in beeld. Ze vertelt dat twee van haar oud-keepers te kampen kregen met non-Hodgkin lymfomen. Griffin vermoedt dat het te maken heeft met de korreltjes van gemalen autobanden die op het kunstgras liggen. Zouden die kankerverwekkend zijn?

Twee jaar na de NBC uitzending alarmeert Zembla de Nederlandse kijkers over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gemalen autobandstrooisel op de kunstgrasvelden in ons land. Het lijstje van Griffin met sporters die kanker kregen blijkt flink uitgebreid. Waar het in de NBC uitzending nog ‘slechts’ om 38 voetballers, waarvan 34 keepers, ging, heeft Griffin het in de Zembla uitzending over een totaal van inmiddels 230 sporters. 183 hiervan zijn voetballers, waarvan 114 keepers.

Lees verder op Scientias.nl