Berichtenpagina

Koolhydraten uit sportdrank, gel, snoepjes of een reep: maakt het uit voor je sportprestatie?

Koolhydraten vormen een goede brandstof tijdens duursport. Maar door de grote verscheidenheid in soorten en dosering is het lastig om te weten welke jou nou het beste helpen. Maakt dat eigenlijk uit iets? In aflevering 110 van de Slimmer Presteren Podcast gaan we op zoek naar het antwoord.

Lees verder

Een amateurwielrenner die het werelduurrecord verbreekt: hoe kan dit?

Het werelduurrecord kent een lange historie met grote wielrenners. Hoe kan het dan dat een ‘nobody’ als Dan Bigham het record recent wist te verbeteren? Het is het onderwerp van de 109e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast.

Lees verder

Aanvullende blootstelling aan minder zuurstof verbetert de loopprestatie tijdens trainingsstage op medium hoogte

Een effectieve hoogtetraining voor een atleet vraagt om een optimale zuurstofarme (hypoxische) prikkel met zo min mogelijk beperking van de trainingsintensiteit en het herstel. Menig trainingscentrum in de bergen heeft uitmuntende faciliteiten, maar is vaak lager gelegen dan de gewenste hoogte van 2.000-2.500 meter. Een recente studie onder Spaanse toplopers

Lees verder

De veelzijdige rol van lactaat tijdens inspanning

Ooit werd lactaat gezien als een nutteloze en kwalijke afvalstof in ons lichaam. Inmiddels wordt steeds duidelijker dat het als een belangrijke intermediair in ons lichaam fungeert, met meer aangrijpingspunten dan alleen het energiemetabolisme. Wat zijn de nieuwste inzichten? Ik schreef erover in Sportgericht nummer 4 van 2022.

Lees verder

Wat is de optimale temperatuur om te sporten?

Heb je super getraind en ben je helemaal klaar om een p.r. te lopen, laat het weerbericht zien dat het een warme stranddag gaat worden. Moet je je doel aanpassen en hoe? Wat is eigenlijk de optimale temperatuur voor een duurprestatie? Het is het onderwerp van de 107e aflevering van

Lees verder

Vorm koolhydraatinname maakt niet uit voor langdurige fietsinspanning

Sportdrank, gel, snoepjes en repen: duursporters consumeren tijdens een race vaak meerdere vormen van koolhydraten door elkaar heen. Hierbij nuttigen ze vaak meer dan de 90 gram per uur die de huidige sportvoedingsrichtlijnen bij een intensieve inspanning van meer dan 2,5 uur aanbevelen. Het is een verantwoorde keus, zo blijkt uit

Lees verder

Weg met dat melkzuur, lang leve lactaat!

Het is waarschijnlijk het grootste misverstand onder wielercommentatoren: melkzuur dat tijdens zware inspanning zowat uit de oren van de renner spuit en hem de lust ontneemt om nog verder te fietsen. Het kan niet kloppen: melkzuur gaat in het lichaam namelijk direct over in lactaat. En ook dat is geenszins

Lees verder