Wetenschap

Een kijkje in de glazen bol van onze levensverwachting

myanmar-756581_1920We worden steeds ouder. Maar hoe snel neemt onze levensverwachting toe en zal die blijven stijgen? Ik dook in de cijfers en prognoses en schreef het volgende achtergrondverhaal.

“Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt” (flaptekst van het boek ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’ van Jonas Jonassen uit 2011).

Honderd worden en vol energie zijn om er op uit te trekken, zoals Allan Karlsson in Jonassen’s bestseller, is geen fictie meer. Eerder deze maand overleed bijvoorbeeld Susannah Mushatt Jones op een leeftijd van 116 jaar. Zij was tot dat voor haar fatale moment de oudste mens op aarde. Toch is momenteel een leven boven de 100 jaar nog maar weinig mensen in ons land gegund. Minder dan één procent van de mensen die een eeuw geleden zijn geboren, heeft de 100 jaar gehaald.

Lees verder op Scientias